E-Kontó Demó

Dr. Vermes Mátyás1

2003. május 15.

1.  Indul az E-Kontó
2.  Rendszer-felépítés
3.  Tranzakciós interfész
4.  Adathozzáférés
5.  Demó adatbázis
6.  Terminálos kontózás

1.  Indul az E-Kontó

Elindítottam az interneten az E-Kontó  program kísérleti változatát. A programba a

lehet bejelentkezni ..., ha már van Jávánk és Jáva terminálunk.

Ha még nincs: Az E-Kontó futtatásához a Jáva Terminálra  van szükség. A terminált nem kell külön telepíteni, mivel automatikusan letöltődik az internetről. Ehhez csupán a JRE 1.4.2 (vagy újabb) Jáva futtató környezetet kell installálnunk.

Ha a Jávával megvagyunk, akkor már csak egyetlen klikkelés ... E-Kontó, és indul a program.

2.  Rendszer-felépítés

Az 1. diagramm mutatja az E-Kontó rendszer felépítését és kapcsolatát a többi Kontó modullal. A sárgával jelölt részek alkotják az otthoni ügyfelek kiszolgálásában szerepet játszó komponenseket. Mint látjuk, négyrétegű alkalmazásról van szó.

ekonto

1. ábra: E-Kontó modul térkép

Az automatikusan települő Jáva terminálon kívül semmi (sem adat, sem program) nincs az ügyfélnél, és mivel a JRE installálását rábízhatjuk, az ügyfélhez sohasem kell kiszállnunk. Rendelkezünk tehát a webes alkalmazások legfontosabb előnyével.

Az ügyfél által igénybevett programok azonban nem egy böngészőben, hanem az E-Kontó szerveren futnak. A ComFirm  egyedülálló Jáva Terminál  technológiája a szokásos HTTP, PHP, CGI, Java servlet, Javascript, stb. technológiákkal szemben sokkal jobb interaktivitást, adatbiztonságot és munkafolyamat felügyeletet (session management) biztosít. A Jáva terminál egyesíti a webes alkalmazások és a hagyományos programozás előnyeit.

3.  Tranzakciós interfész

Az E-Kontó program kizárólag az XMLRPC szervereken keresztül jut Kontó adatokhoz, pontosan azon az interfészen keresztül, ami az Electrának is rendelkezésére áll. A program jelenleg a következő tranzakciókat ismeri:

Kezdetben a tranzakciók állapota üres. Az el nem küldött tranzakciók semmiféle módon nincsenek hatással a Kontó adatbázisára. Az ilyen tranzakciók korlátozás nélkül módosíthatók, törölhetők.

A tranzakciók ,,Menesztve'' állapota azt jelenti, hogy a tranzakció el lett küldve a tranzakciófeldolgozó rendszernek (a KELECTRA-nak). Ezután a tranzakció már nem módosítható, nem vonható vissza, és a további feldolgozás már nem az E-Kontó hatásköre.

A demóban a menesztett tranzakciók nem dolgozódnak fel automatikusan. A tényleges feldolgozáshoz el kell indítani a KELECTRA-t, ami logikailag az 1. ábra Számlavezetés címkéjű téglalapjában van. A KELECTRA jelenleg interaktív program, ezért nem tud a háttérben futni, de könnyen elindítható a cccterm-ből, ahogy az le van írva az 6. pontban.

A tranzakciók feldolgozásának eredményét szintén az XMLRPC szerverektől kérdezi le az E-Kontó. A válasz függvényében egy tranzakció többféle végállapotba kerülhet, pl. ,,Hibás'', ,,Rendben''.

4.  Adathozzáférés

Az E-Kontóban az otthoni ügyfél csakis a saját dolgaihoz fér hozzá. Az ügyfelet a BELAZ azonosítja. A SZUGYF-ön keresztül megállapítjuk, hogy melyek az ügyfél számlái, és a saját számlákhoz kapcsolódó objektumokhoz engedünk hozzáférést. Az ügyfél objektumainak kiválasztását és a jogosultságok ellenőrzését az XMLRPC szerverek végzik. Még egyszer: Az E-Kontó program nem találkozik közvetlenül a Kontó adatbázisával, minden Kontóbeli tevékenység az XMLRPC szerverek által nyújtott API-n keresztül történik.

A hagyományos Kontó adatbázison kívül vannak további adatbázisok, amik közvetlenül az E-Kontó hatáskörébe tartoznak:

Ez utóbbi adatokat (a felhasználók privát adatait) sem az ügyfélgépeken tartjuk, hanem az E-Kontó szerveren, méghozzá felhasználónként külön adatbázisban, és természetesen minden felhasználó csak a saját adatbázisához fér hozzá.

5.  Demó adatbázis

Az interneten egy BTBTX formátumú adatbázis van, amit egy közönséges Kontó adatbázisból csináltam "életlenítéssel". Az életlenítés során kicseréltem

Az új adatok véletlenszerűek, de konzisztensek. Ebben a Kontóban lehet könyvelni, nyitni-zárni. A konverzió nem teljes, de bővíthető. Jelenleg csak azokat a táblákat tartalmazza, amik az én céljaimhoz (vagyis a jelen demóhoz) szükségesek.

Abból a célból, hogy a demó dúsabb legyen, a Vízművek Rt (demó ügyfél) BELAZ-ához hozzákapcsoltam a SZUGYF-ben egy-két további számlát (Verebes, Jenei, ...), így egyik panel sem üres.

6.  Terminálos kontózás

A demó adatbázisban folyamatosan fut a terminálszerver (remstart), azaz bármikor lehet benne távolról kontózni. A remstart a default (44965) porton figyel. Ez a port tűzfal mögött van, ezért csak ssh port forwardinggal lehet hozzáférni:

    ssh  -L 44965:ok:44965 ok

A fenti paranccsal be-ssh-zunk, megadjuk a jelszót, majd (egy másik terminálban) indítjuk a cccterm-et, amiben feljön a Kontó.


Jegyzetek:

1ComFirm BT.